DomovPotniki in obiskovalciNasveti za potovanjePrijava na letPrijava na let na letališču

Prijava na let na letališču

Prijavna okenca so označena z napisi prevoznika in razredom potovanja.

Adria Airways za redne lete uporablja t.i. »common check-in« princip, kar pomeni, da so okenca odprta ne glede na let in se ločijo samo glede na razred potovanja. Odprejo se okoli 5. ure zjutraj oz. za jutranje lete pred 7. uro 90 minut pred odhodom letala, za ostale pa 120 minut pred odhodom. Let se za prijavo na let zapre 30 minut pred odhodom letala.

Ostali prevozniki uporabljajo t.i. »Per Flight check-in« princip, kar pomeni, da se okenca odprejo za točno določen let, to je večinoma 120 minut (lahko tudi manj ali več) pred odhodom in zaprejo 30 minut pred odhodom ali prej, odvisno od prevoznika. Enak princip velja tudi za čarterske lete.

Turkish Airlines: Prijava na let se zapre 1 uro pred odhodom letala. Potniki, ki do tega časa ne bodo čakali v vrsti, na let ne bodo mogli biti sprejeti. Vkrcanje potnikov bo zaključeno 20 minut pred poletom letala. Potniki, ki v tem času ne bodo na izhodu, na let ne bodo mogli biti sprejeti. Zaradi navedenih omejitev prihod potnikom na letališče priporočajo 2,5 do 2 uri pred odhodom letala.
 
O točnih časih odpiranja in zapiranja leta za prijavo na let se lahko pozanimate pri prevozniku.

Ob prijavi na let oddate osebju vozovnico ali potrdilo o kupljeni vozovnici in potovalne dokumente, ter položite prtljago, ki jo nameravate oddati na tehtnico. Ob zaključku se izda vstopni kupon in potrdila o oddani prtljagi.

Informacije o pravicah letalskih potnikov lahko najdete na spletni povezavi ali v priročniku Pravice letalskih potnikov (PDF, 7MB)

V skladu z EU uredbo 261/04 so izdana  pravila o odškodnini in pomoči potnikom v primeru zavrnitve vkrcanja ali v primeru, da je let odpovedan oz. zamujen. Če ste deležni katerega od teh dogodkov, kontaktirajte predstavništvo prevoznika za obvestilo o vaših pravicah. Če ste mnenja, da prevoznik ni ravnal po pravilih, lahko kontaktirate državni organ v Sloveniji, ki zastopa izvajanje predpisov v vseh posameznih primerih: Agencija za civilno letalstvo RS, Kotnikova ulica 19A, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 244 66 01, E: info@caa.si.