DomovPodjetjeRazvoj letališča in letališkega mesta

Razvoj letališča in letališkega mesta

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je osrednje slovensko mednarodno letališče. V regiji predstavlja eno od vodilnih letališč z gravitacijskim območjem več kot 4 milijone prebivalcev, ki balkansko regijo povezuje z Zahodno in Srednjo Evropo. Zaradi nenehne rasti in razvoja je ljubljansko letališče pomembno vozlišče za potniški in tovorni letalski promet ter distribucijske in logistične storitve. 

Ponudba letalskih povezav in obseg prometa na ljubljanskem letališču v zadnjih letih močno napredujeta, in sicer število potnikov raste najhitreje med letališči v regiji. V letu 2018 smo zabeležili skoraj 8 % večje število potnikov, leto pred tem je bila rast 20 %. Infrastruktura Letališča Ljubljana se je v skladu s potrebami prometa razvijala že doslej in se bo razvijala tudi v prihodnje. 

Razširitev potniškega terminala

Obstoječi potniški terminal bo razširjen; izgradnja novega dela je predvidena do poletne sezone leta 2021. Dodanih mu bo 10.000 m², vključno z novo odhodno halo s skupaj 22 prijavnimi okenci, petimi linijami za varnostne preglede, tremi trakovi za prevzem prtljage, novo sortirnico prtljage, veliko brezcarinsko trgovino in novim poslovnim salonom ter tudi s prenovljeno gostinsko ponudbo in promocijskimi površinami. Zmogljivost bo s 500 povečana na 1.250 potnikov na uro.

Letališko mesto Ljubljana Airport City


Strateška lokacija za poslovne priložnosti

Razvoj letališkega mesta bo korenito spremenil podobo letališča, ki poleg tradicionalnih letaliških storitev lahko ponudi veliko več. Komercialna infrastruktura letališča bo zadovoljila potrebe po namestitvenih zmogljivostih, pisarniških prostorih, trgovskih lokalih in logističnih storitvah. 

Fraport Slovenija išče investitorje v razvoju letališkega mesta Ljubljana Airport City. Na voljo so komunalno opremljena in konsolidirana zemljišča za naslednje namene: 
- hotel,
- logistično-distribucijske storitve,
- hangariranje,
- poslovne prostore. 

Za več informacij o investicijskih priložnostih v okviru letališkega mesta Ljubljana Airport City kliknite na spodnjo sliko ali ta prikaz (na voljo le v angleškem jeziku). 

Nova obvozna cesta omogoča širitev in boljši dostop

Konec leta 2017 je bila odprta nova obvozna cesta mimo letališča. Namen investicije v prestavitev glavne cestne povezave Kranj – Spodnji Brnik je bil omogočiti razvoj letališča z njegovo nujno širitvijo, zagotoviti prometno varnost ter omogočiti boljši dostop do letališča. Investicija je obsegala izgradnjo nove glavne ceste s krožišči, deviacijo lokalne ceste za Cerklje, ustrezno ureditev servisne ceste za prometno povezavo vseh območij letališkega kompleksa ter ureditev območja križišča do vojaškega dela letališča. Cestni odsek dolžine 2,4 km s tremi krožišči bo omogočal odličen dostop do terminala in letališkega mesta.