DomovMediji

Ponovno vzpostavljena letalska povezava s Zürichom

Danes smo na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pozdravili prvi let Swiss International Air Lines, članice skupine Lufthansa Group in združenja Star Alliance, s švicarskega Züricha.

Na fotografiji posadka prvega leta in predstavniki, ki so prerezali trak(z leve proti desni): Veronika Novak, svetovalka za gospodarstvo in trgovino Veleposlaništva Švice v Sloveniji, Bernhard Wold, predstavnik Swiss International Airlines in Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija.

 

Švicarski letalski prevoznik pomembno dopolnjuje ponudbo rednih letov z ljubljanskega letališča. Iz svojih središč v Zürichu in Genevi opravlja lete na več kot 100 destinacij v 44 držav po celem svetu. Njihova mreža poletov je od danes naprej ponovno dostopna tudi slovenskim potnikom.

Lete med Letališčem Ljubljana in vozliščem v Zürichu prevoznik vzpostavlja tik pred zimskim voznim redom. Swiss International Air Lines bo na ljubljansko letališče sprva letel petkrat tedensko, z zimskim voznim redom (od 27. oktobra naprej) pa bo letenje razširil na vsak dan. Letel bo z letali Embraer 190 in Airbus A220.

Njihovo letalo bo z ljubljanskega letališča vsak dan poletelo ob 14:50 in v Zürichu pristalo ob 16:05. Podrobnejši vozni red je v povezavi.

Mag. Janez Krašnja, vodja letaliških storitev v Fraportu Slovenija, je novo povezavo pokomentiral z naslednjimi besedami: »Zgodovina se ponavlja, saj je Swiss International Air Lines pred leti na naš trg enkrat že vstopil kot znanilec pozitivnih sprememb. Veseli me, da se je ta letalska družba tako hitro odzvala na potrebe trga. Prepričan sem, da bo prevoznik s privlačno mrežo letov pritegnil številne poslovne in turistične potnike za končna potovanja v Švico in za nadaljnje poti na destinacije v Swissovi mreži. Ocenjujem, da bodo še posebej zanimive povezave s Severno Ameriko.«

Novega prevoznika smo pozdravili z vodnim krstom, letalsko povezavo pa simbolično odprli z rezanjem traku. Prve potnike v prihodu in odhodu smo pogostili s torticami na palčkah v barvah prevoznika.

Letalska družba Swiss International Air Lines je naslednica nekdanjega Swissaira, ki je v preteklosti že bila dolgoletna in zanesljiva partnerica takrat še Aerodroma Ljubljana (danes Fraporta Slovenija) in sicer od leta 1989 do leta 2003. K nam je za krajši čas letela leta 2015, na letih med Ljubljano in Zürichom, bila pa je tudi code-share partnerica nekdanje Adrie Airways. Prav Swissair je bila prva tuja letalska družba, ki je po razglasitvi slovenske neodvisnosti, nemirih v bivši Jugoslaviji in posledično zaprtju zračnega prostora, ponovno uvedla redne polete v Slovenijo oz. na Brnik. Izkazalo se je, da je bil Swissair znanilec prihodnjih pozitivnih sprememb, kmalu so mu sledile še druge družbe.

Vse fotografije: Peter Irman.

Zg. Brnik, 16. oktober 2019