Ob občutni rasti prometa milijonti potnik z ljubljanskega letališča mesec dni prej

Zgornji Brnik, 13. september 2024 – V začetku septembra so se na Letališču Ljubljana razveselili milijontega potnika v letu 2024. Ta mejnik so ob močno okrepljeni mreži letov v poletnem voznem redu – na vrhuncu sezone je 22 letalskih družb letelo na 25 destinacij – dosegli kar en mesec prej kot v lanskem letu. Tudi v zimskem voznem redu 2024/2025, ki stopi v veljavo konec oktobra, bo mreža letov v primerjavi z lansko zimsko sezono ponudila nekatere okrepitve. Tako do konca leta v Fraportu Slovenija pričakujejo, da bodo oskrbeli 1,4 milijona potnikov.
Letališka ploščad

Letališka ploščad

»Veseli smo prelomnice milijontega potnika, ki smo ga letos na našem letališču zabeležili že v začetku septembra, kar en mesec prej kot lani. Tudi ta dokazuje stabilno in vztrajno rast prometa v zadnjih letih, ki jo dosegamo s širjenjem ponudbe destinacij in frekvence letov ter tudi z zagotavljanjem kakovostnih storitev tako za potnike kot letalske prevoznike. Na vrhuncu letošnje poletne sezone so potniki lahko potovali na kar 25 destinacij z rednimi letalskimi linijami ter izbirali tudi med 57 počitniškimi destinacijami čarterskih poletov. Tudi na novih rednih povezavah, npr. Kopenhagen in Riga, ki smo ju dodali v letošnjem letu, smo beležili dobre zasedenosti letal,« je izpostavila dr. Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija.

  

Potniki Letališča Ljubljana so sicer v letošnjem letu do konca avgusta največkrat pripotovali iz oz. leteli v Istanbul, London, Frankfurt, Zürich in Pariz. Najbolj priljubljene čarterske destinacije pa so bile glede na število potnikov Hurgada, Antalya, Rodos, Monastir in Karpatos.

  

V obdobju od januarja do konca avgusta letos so sicer v Fraportu Slovenija zabeležili več kot 979.500 potnikov, kar predstavlja 18-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani. Predviden potniški promet za leto 2024 je približno 1,4 milijona. Tako bodo dosegli 92-odstotno obnovitev prometa izpred pandemije glede na število potnikov, ob upoštevanju, da so leta 2019 trajno izgubili funkcijo balkanskega vozlišča, saj so se na teh trgih v vmesnem času že vzpostavile neposredne povezave. V letu 2019 je to predstavljalo 200.000 transfernih potnikov, ki pa nikoli niso stopili na slovenska tla. Spodbuden je tudi podatek, da povezave v Istanbul, Zürich, Bruselj, Varšavo, Beograd in Skopje že presegajo ravni prometa, ki so jih beležili pred obdobjem pandemije COVID-19, blizu sta tudi Frankfurt in Pariz.

  

Trenutne napovedi za zimski vozni red, ki bo v veljavi od konca oktobra 2024 do konca marca 2025, obetajo dve okrepitvi glede na lansko zimsko sezono. Prevoznik Lufthansa bo ponudil večjo tedensko frekvenco letov v München, ta se bo povečala s 7 na 10, prevoznik Swiss pa pogostejše letenje v Zürich, kjer bo tedensko povečanje frekvence z 11 na 14. Okrepljena povezava v Zürich prinaša tudi priročnejše dnevne jutranje lete, ki bodo koristili potnikom z zagotavljanjem bolj prilagodljivih in učinkovitih potovalnih povezav.

Kontakt

Korporativno komuniciranje

Medijska vprašanja

PR@fraport-slovenija.si +38642061117